Vips van Vlajo?


Junior ondernemer, leercoach, schooldirectie, droomcoach, partnerbedrijf,... Bij Vlajo ben je een VIP!
En een VIP hoort nu eenmaal thuis in ...the spotlight! Daarom laten we hier elke week een ander verhaal aan bod komen. Verhalen die recht uit het (jonge) ondernemersleven gegrepen zijn. Ze vormen ongetwijfeld een inspiratiebron voor veel ondernemend talent in de Vlaamse scholen. Veel leesplezier!

vrijdag 19 december 2014

Dromen van coole machines

Bij Vlajo houden we van dromen. Ook van durven, doen en doorzetten. Maar vooral van dromen. Want een droom is een onuitputtelijke bron van fantasie en creativiteit.
Bovendien start alles met die ene gedurfde, misschien wel te gekke droom. Ook ondernemen. Daarom laten we jongeren zo vroeg mogelijk kennismaken met ondernemerschap. Met het omzetten van dromen in realiteit.

MyMachine Vlaanderen, een project van MyMachine vzw en Vlajo, maakt letterlijk dromen waar. Kinderen van Vlaamse lagere scholen bedenken hun droommachine. Hun idee wordt verder uitgewerkt door hogeschoolstudenten om uiteindelijk in het technisch onderwijs gerealiseerd te worden tot een echte machine. Van idee, naar ontwerp en realisatie!




Dit schooljaar bedachten maar liefst 430 lagereschoolkinderen uit 24 klassen van 10 verschillende scholen de machine van hun dromen. En alles kon, alles mocht. Een frietkanon, een ruzie-oplosser, een dierenvertaalmachine, een spelletjesmachine voor op de speelplaats, ... De jonge kinderen lieten hun fantasie de vrije loop. De studenten Industrieel Productontwerpen van Howest Kortrijk pikten hun ideeën op en werkten één idee per klas uit tot een heus prototype. 

Op 16 december werden de 24 prototypes voorgesteld aan de kinderen en hun leerkrachten in het Industrial Design Center van Howest, ook wel bekend als dé uitvindersschool. Een hele belevenis om eindelijk hun idee in werkelijkheid te zien!








Dat er héél veel creatieve ideeën waren. Dat het enthousiasme groot was. Dat er zeker en vast heel veel uitvindertjes in wording tussen zaten. Of zoals een kleine uitvinder (8 jaar) het verwoordde: "Wow, kan je echt op deze uitvindersschool leren om zo'n machines te maken? Dan kom ik hier later zeker naartoe!"



En, ja zelfs de VRT kwam op bezoek. Bekijk de reportage hier.


De volgende stap is de realisatie door het technisch onderwijs. In januari worden 10 ideeën, 1 per klas, geselecteerd.

Kers op de taart was een bezoekje aan de studenten Digital & Arts Entertainment van Howest Kortrijk. Zij ontwikkelden de MyMachine-game Robbe op avontuur op basis van ideeën van de leerlingen van basisschool Ten Bunderen uit Moorslede.